Pekara Branković ima dugu porodičnu tradiciju, koja datira još iz 1885. godine. Te godine je Todor Branković osnovao pekaru i mehanu u prizemlju stare porodične kuće. Započeo je svoj posao na porodičnom imanju, preko puta sadašnje centralne autobuske stanice, današnji Bulevar 12. Februar, gde se i danas nalazi centrala Pekare Branković. Začetnik porodičnog posla, Todor Branković je pradeda naslednika i sadašnjih vlasnika Branka Brankovića i Aleksandre Nikolić.
2000. godine pekara modernizuje i proširuje svoje proizvodne i prodajne kapacitete. Danas važi za jednu od najmodernijih pekara u regionu sa 16 svojih maloprodajnih objekta i tendencijom daljeg razvoja, širenja asortimana i otvaranja novih maloprodajnih objekata.
U pekari se generacijama prenose tradicionalni recepti naših proizvoda sa stalnim proširenjem asortimana. Pored čuvenog niškog bureka, peciva, pogača, hleba, pica, slatkih proizvoda, Pekara Branković nudi i dijetalno-funkcionalne proizvode. To je moderna proizvodnja koja se nalazi između poluindustrijske i industrijske proizvodnje sa visokokvalitetnim proizvodima koji opravdavaju prepoznatljiv brend tržišta južne Srbije.
Upornim radom ostvareni su značajni rezultati povećanja prometa u maloprodaji, povećan je magacinski prostor, obnovljen vozni park, obezbeđeno je namensko vozilo za zamrznute proizvode i izgrađen novi prostor za potrebe proizvodnje. U cilju daljeg povećanja obima poslovanja nastaviće se sa investicijama i novim zapošljavanjima.
Pekara ima organizovanu proizvodnju po pogonima u šest celina: Osnovne i specijalne vrste hleba i peciva, Burek i pitice, Lisnato pecivo, Slatki proizvodi, Kuhinja (Sendviči, filovi i dorada proizvoda) i proizvodnja pizza i toplih sendviča. Pekara Branković zapošljava 270 radnika različitih profila u proizvodnji, maloprodaji, menadžmentu, upravi, transportu i sladištenju i održavanju. U sklopu sistema pekara poseduje 16 maloprodajnih objekata na različitim atraktivnim lokacijama u gradu, preko kojih plasira i prodaje svoje proizvode, kao i preko ostalih mnogobrojnih kupaca.
Tajna uspeha je u poštovanju tradicije, dobrim majstorima, kvalitetnom repromaterijalu i savremenoj tehnologiji.
Rad Pekare Branković pored poštovanja kupaca, koji se uvek iznova vraćaju, nagrađen je i mnogim priznanjima: zlatna medalja na „Međunarodnom novosadskom sajmu poljoprivrede“, „Sabor pekara“ u Pećincima, zlatna i srebrna tepsija na niškim „Burekdžijadama“ …
Dugogodišnji rad i tradicija pekare krunisani su 2008. godine sertifikatom integrisanog sistema kvaliteta ISO 9001:2000 i HACCP (visoki standard kontrole kvaliteta proizvoda), što je doprinelo da pekara bude svrstana u red vodećih brendova pekarstva na prostoru Srbije.

Pekara Branković D.O.O. postoji da tržištu u Nišu i širem regionu nudi i prodaje sve vrste visoko kvalitetnih i apsolutno bezbednih pekarskih proizvoda u svemu prema zahtevima kupaca, tržišta, standarda i propisa, i sa visokim stepenom efikasnosti…

Vizija Pekare Branković D.O.O. je biti regionalni lider u pekarskoj industriji sa uvek konkurentnom i potpuno bezbednom paletom proizvoda, zadovoljnim kupcima i zaposlenima osposobljenim za stalna poboljšanja…

Poslovna politika Pekare Branković D.O.O. , ima cilj da je potrošači prepoznaju po visokom kvalitetu i bezbednosti proizvoda, da ispuni potrebe, prevaziđe očekivanja kupaca i da podstiče kupce da kupuju njene proizvode…